Witam w ten zimny zimowy wieczór przepełniony nauką do zaliczeń.. :D Czy u Was też padał śnieg? U mnie był, ale bardzo szybko się zmył. A poszłabym się walnąć w jakąś zaspę!
Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe, lekko korzenne babeczki- mustbake na zimę!
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, jednakże został przeze mnie zmodyfikowany ;)
Składniki:
(12-14szt)
2/3szk mąki
1łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej- co kto lubi :))
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120g masła
55g gorzkiej czekolady
1/4 szk kakao
2 jajka
3/4 szk brązowego cukru (biały też się nada)
cukier waniliowy
1/2szk śmietany 18%
powidła śliwkowe
Polewa:
100g gorzkiej czekolady (można zrobić z mlecznej, ale jak dla mnie było to zdecydowanie za słodkie)
30g masła
Mąkę, cynamon, przyprawę, sodę i proszek wymieszać i przesiać. Roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać pod koniec do roztopienia.
Dodać kakao i wymieszać rózgą(kuchenną :P). Przestudzić.
Jajka i cukier ubić mikserem, dodać cukier waniliowy, ubijając. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszjąc szpatułką, do połączenia się składników.
Do papilotek włożyć troszkę ciasta, na to łyżeczkę powideł i przykryć znów ciastem.
Piec w 170C ok. 20-22 min; do suchego patyczka.
Czas na polewę: Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić po upieczonych babeczkach.
Dodatkowe: można babeczki udekorować cukrem pudrem. Patent na wzorki: narysować na kartce dany kształt i wyciąć tak, by powstał szablon. Można też posłużyć się dziurkaczem do scrapbookingu tak jak ja :) Kładziemy taką karteczkę z wyciętym kształtem na babeczkę i przesiewamy cukier puder.
Smacznego!
Przypominam o ROZDANIU ;)
Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe, lekko korzenne babeczki- mustbake na zimę!
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, jednakże został przeze mnie zmodyfikowany ;)
Składniki:
(12-14szt)
2/3szk mąki
1łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej- co kto lubi :))
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120g masła
55g gorzkiej czekolady
1/4 szk kakao
2 jajka
3/4 szk brązowego cukru (biały też się nada)
cukier waniliowy
1/2szk śmietany 18%
powidła śliwkowe
Polewa:
100g gorzkiej czekolady (można zrobić z mlecznej, ale jak dla mnie było to zdecydowanie za słodkie)
30g masła
Mąkę, cynamon, przyprawę, sodę i proszek wymieszać i przesiać. Roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać pod koniec do roztopienia.
Dodać kakao i wymieszać rózgą(kuchenną :P). Przestudzić.
Jajka i cukier ubić mikserem, dodać cukier waniliowy, ubijając. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszjąc szpatułką, do połączenia się składników.
Do papilotek włożyć troszkę ciasta, na to łyżeczkę powideł i przykryć znów ciastem.
Piec w 170C ok. 20-22 min; do suchego patyczka.
Czas na polewę: Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić po upieczonych babeczkach.
Dodatkowe: można babeczki udekorować cukrem pudrem. Patent na wzorki: narysować na kartce dany kształt i wyciąć tak, by powstał szablon. Można też posłużyć się dziurkaczem do scrapbookingu tak jak ja :) Kładziemy taką karteczkę z wyciętym kształtem na babeczkę i przesiewamy cukier puder.
Smacznego!
wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń