Tosty francuskie z twarożkiem, truskawkami... i fit?!



Nastawcie uszu i wytężcie wzrok! Oto nadchodzi pomysł na śniadanie idealne. Śniadanie mistrzów. Zdrowe. Pożywne. Piękne. Szybkie. Łatwe. Przepyszne!! No i nie zapominajmy, że TRUSKAWKI, więc #love. 
Nie przedłużam, wyciągajcie patelnię!

SKŁADNIKI
(2 tosty)
2 kromki chleba żytniego jasnego, na zakwasie
1 jajko
5 łyżek mleka
szczypta ksylitolu
szczypta cukru waniliowego
odrobina soli

olej do smażenia

W miseczce lub głębokim talerzu jajka roztrzepać z mlekiem, dodać cukry i sół, wymieszać. Umoczyć w tym kromki chleba z dwóch stron, tak żeby porządnie przesiąkły masą jajeczną. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wyłożyć namoczone kromki i smażyć na średnim ogniu. Jeśli w misce zostało trochę masy, należy polać ostrożnie grzanki z wierzchu, nim przewrócimy je na drugą stronę (trochę na pewno rozleje się na patelni, ale to nic, wciąż będzie pysznie!). Gdy z jednej strony tosty będą już mocno przyrumienione, odwracamy je na drugą w tym samym celu.

Twarożek
80g sera białego
2-3 łyżki jogurtu
ksylitol do smaku

Ponadto: owoce sezonowe, szczególnie polecam truskawki <3 

Ser rozcieramy z jogurtem i ksylitolem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół lub  w mniejsze cząstki.

Gotowe tosty przekładamy na talerz (można wcześniej odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, jeśli jest taka potrzeba). Na wierzchu nakładamy twarożek, dekorujemy truskawkami. Można dodatkowo polać syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

Komentarze