Wege makaron z soczewicą i kaparami - dla zapracowanych smakoszy





Zbliża się dzień makaronu (25 października, jesteście gotowi?), więc pora na szybki przepis z ukochanymi kluchami w roli głównej.

Pyszne, zdrowe, rozgrzewające danie jednogarnkowe poleca się na jesienne obiady :) 

SKŁADNIKI
1 szk świderków pełne ziarno
1 puszka pomidorów krojonych
3/4 szk czerwonej soczewicy
5 dużych pieczarek
1 cebula średniej wielkości
Kilka kaparów (ja wykorzystalam te z suszonych pomidorów w oleju)
Plaster żółtego sera (np. Edamskiego), grubości ok. 1cm
sól, pieprz, oregano, czosnek suszony, papryka słodka wędzona, chilli, świeża natka pietruszki




Cebulkę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać soczewicę i chwilę przesmażać na małym ogniu. Pieczarki pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli z soczewicą. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i oregano. Kiedy pieczarki już się "zsiądą" zalać pomidorami z puszki. Gotować ok. 15min. W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu oraz pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser żółty. Do gotujacego się sosu dodać przyprawy, kapary i dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Następnie wrzucić ugotowany i odcedzony makaron oraz ser żółty i wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 3min, na wolnym ogniu. Wyłożyć do misek lub talerzy, przybrać świeżą natką pietruszki et voila! 
Smacznego!

Komentarze