Ta prosta potrawa to doskonała propozycja na wegetariański obiad lub ciekawy dodatek do obiadu, zamiast zwykłej kaszy czy tradycyjnych ziemniaków.
Do garnka (tak, będzie mało zmywania), gotowi, start!
Składniki:
(12-15szt, w zalezności od wielkości)
3/4 szk kaszy gryczanej (suchej)
150 g twarogu półtłustego
1 jajko
sól, pieprz
ok. 1 łyżka bułki tartej (jeśli masa wyjdzie zbyt luźna)
dodatkowo: jajko i bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia
Kaszę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 15 min, do wchłonięcia wody. Pozostawić pod przykryciem, tak aby jeszcze ewentualnie napęczniała. Po ostudzeniu odcedzić, jeśli pozostała niewchłonięta woda. Przeożyć do wygodnej dużej miski, dodać rozgnieciony twaróg, jajko, sól, pieprz i wyrobić rękami na masę, z której będzie można formować kotlety.
Formować kotlety, tak jak mielone (masa nie jest tak stabilna, jak w przypadku mięsa, trzeba uważać, jednak kulki nie powinny się kruszyć czy rozpadać). Maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym oleju, do zrumienienia panierki.
200 g pieczarek
150 ml śmietanki 18% - 30%
ok. 1-2 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól
czosnek (suszony), wg uznania
woda, masło/olej
koper, natka pietruszki
Pieczarki pokroić w półplasterki średniej grubości. Dusić na patelni z dodatkiem tłuszczu oraz soli. Podlać lekko wodą, dodać przyprawy, sos sojowy i śmietankę (na oko). Gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, do uzyskania porządanej konsystencji. Na koniec dodać posiekane świeże zioła (u mnie koper i pietruszka).
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz