Orzechowy indyk z karmelizowaną marchewką - pomysł na szybki obiad :)


Pierś z indyka - wydawałoby się, że temat oklepany: filet, ryż, surówka... Tymczasem wystarczy lekko podkręcić marynatę i dorzucić marchewkę skarmelizowaną zamiast zwykłej gotowanej (10min, praktycznie robi się samo, serio!). A jak ktoś dysponuje troszkę większą ilością czasu, w miejsce ryżu może przygotować na przykład pieczone ziemiaczki :) Let's do it!

Filet z indyka w marynacie orzechowej
2-3 porcje

Składniki
400 dag piersi z indyka/kurczaka
1 łyżeczka masła orzechowego
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżki oliwy/oleju
szczypta papryki ostrej
szczypta kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz do smaku

Mięso pokroić w kostkę. Pozostałe składniki połączyć w misce i zamarynować w tej mieszance pokrojone mięso. Im dłużej może postać w takiej marynacie, tym będzie miało głębszy smak :) Następnie wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy/oleju i smażymy do miękkości.

2-3 marchewki
1 łyżeczka miodu
imbir (wg uznania)
1 łyżka masła

Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Do garnka z wrzącą wodę wrzucić marchewkę i gotować 5 min. Po tym czasie odcedzić. Rozpuścić na patelni masło i dodać marchew. Krótko przesmażyć, ok. 2 min, następnie dodać miód oraz imbir. Podgrzewać, mieszając, do lekkiego skarmelizowania (uwaga: miód szybko się przypala!;)).

Dodatkowo: ryż/ziemniaki/kasza

Gotowe mięsko podajemy z marchewkami i ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


Komentarze