Obłędny tort kawowy z alkoholową nutą


Delikatne, rozpływające się w ustach biszkopty przełożone gładkimi kremami: śmietanowym oraz kawowym na bazie likieru. Idealny balans smaków dzięki przełamującemu słodycz dżemowi z porzeczek. Ten pyszny tort zachwyci wszystkich gości!

SKŁADNIKI

Biszkopt
8 jajek
15dag mąki pszennej
15dag cukru
cukier waniliowy
1op. (35g) budyniu śmietankowego (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, można dodać na początku szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać, dodać do masy z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę, budyń i proszek przesiać. Stopniowo dodać do masy, dokładnie i jednocześnie bardzo delikatnie mieszając. Dno tortownicy (średnica 24-5cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 40min w 180C, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę (dobrze jest podłożyć drewnianą deskę;)) z wysokości 40cm. Wstawić ponownie biszkopt do (wyłączonego) piekarnika i pozostawić tam na ok 10min, przy uchylonych drzwiczkach. Dalej studzić na blacie. Wyjąć z blachy po całkowitym ostudzeniu. 

Krem biały
250ml śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki razem ubić na sztywną masę, uważając by krem się nie zwarzył. Schłodzić w lodówce.


Krem kawowy
200ml śmietanki kremówki 30%
100g białej czekolady
1 łyżeczka kakao
20ml likieru kawowego (latte macchiato)
125g mascarpone

Czekoladę rozpuścić w kąpieli. Śmietankę ubić na sztywno z mascarpone. Dalej ubijając dodać przesiane kakao, likier i przestudzoną czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo
dżem porzeczkowy 100%
likier kawowy do nasączenia tortu
prażone płatki migdałów 




Wystudzony biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Pierwszy z nich nasączamy likierem, smarujemy dżemem a następnie białym kremem. Kładziemy drugi blat, również nasączamy i smarujemy kawowym kremem. Na górze umieszczamy ostatni już krążek ciasta, nasączamy i smarujemy cały tort resztą białego kremu. Boki obsypujemy prażonymi płatkami migdałów. Reszta dekoracji wedle uznania :) 

Komentarze