Prezentuję wam absolutny hit, jeśli chodzi o zupy krem. Brokułowa, dyniowa, marchewkowa, z pomidorów... To wszystko już znamy i lubimy, ale czy pomyślelibyście, żeby sięgnać po czosnek i to jego uczynić głównym składnikiem a nie jedynie dodatkiem? Tym kremem przekonacie do czosnku nawet jego najbardziej zagorzałych przeciwników, będą zaskoczeni smakiem. A wy szybkością i prostotą wykonania :) Co więcej, to bardzo sprytny pomysł na przemycenie wspomagacza odporności. Niesamowicie cenna właściwość zwłaszcza teraz zimą. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
10-12 ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka rozmarynu (dałam suszony)
3 ziemniaki
3 szklanki bulionu (750ml)
120ml śmietanki 30%
sól, pieprz
WYKONANIE
Czosnek i cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, rozmaryn i chwilę razem przesmażyć, po czym zalać bulionem. Gotować ok. 20 min, aż ziemniaki zmiękną. Nastęnie dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia i doprawić.
Można podawać z grzankami i parmezanem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz