Nadziewane kruche babeczki - bez glutenu i cukru!


Kruche ciasto, czy może być coś lepszego? :D Tak - nadal pyszne kruche ciasto, w nieco zdrowszej wersji! Nie trzeba mieć blendera ani czekać aż namokną daktyle. Wystarczy piekarnik i 30 minut wolnego czasu :) Let's get it started!

SKŁADNIKI

Kruche spody:
1 jajko
100g mąki jaglanej
100g mąki ryżowej
75g oleju kokosowego
5 łyżek erytrolu (lub 2-3 ksylitolu)

Z powyższych produktów zagniatamy ciasto. Foremki do babeczek smarujemy lekko tłuszczem i oprószamy mąką. Wylepiamy foremki ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika (180C) na ok. 10min.

Nadzienie:
2 łyżki mąki kukurydzianej/ryżowej
1 jajko
150g jogurtu (najlepiej gęstego)
3 łyżki erytrolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
opcjonalnie: wiórki kokosowe

Dodatkowo: banany, owoce sezonowe: maliny/truskawki/jagody/porzeczki itp.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Na podpieczone kruche spody kładziemy po plasterku banana, następnie wylewamy masę serową. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem z TERMOOBIEGIEM, na 10min. Po tym czasie przestawiamy na grzanie góra-dół i pieczemy jeszcze 4min. Masa powinna się ściąć i lekko zrumienić po brzegach. Po wystudzeniu dekorujemy sezonowymi owocami.

Smacznego!





Komentarze