Najlepsze placuszki z cukinii + sos czosnkowy, better try it!


Cukinię kocham pod wieloma postaciami. Widzieliście już mój hit z dzieciństwa, czyli smażoną cukinię w panierce. Dziś przyszedł czas na absolutnie najlepsze i najprostsze placki z tego cudownego warzywa. Są świetne jako danie wegetariańskie: solo, z jogurtowym sosem czy surówkami Sprawdzają się też genialnie jako dodatek do gulaszu lub... wegeburger! Szczerze polecam wypróbować tę ostatnią opcję w połączeniu z sosem czosnkowym, ketchupem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulką i żółtym serem. W stostowanej bułce oczywiście :D Pychota, mówię wam!

SKŁADNIKI
(4-6szt)
1 mała cukinia
2-3 łyżki mąki pszennej/ryżowej
3 łyżki mąki z cieciorki/jaglanej
1 jajko
sól

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na ok. 20min (cukinia powinna puścić sok). Odcisnąć i wymieszać z jajkiem oraz mąkami. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Podawać można z sosem czosnkowym (przepis poniżej :)), pomidorami, świeżą bazylią, mięskiem... i czym dusza zapragnie :) 
1-2 ząbki czosnku
1/2szk jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, cukier - do smaku
ew. troszkę majonezu


Komentarze